Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Κύπρος (55-59)



Κύπρος:

Επέτειος απελευθερωτικού αγώνα 55-59


ΕRΤ3.GR
1 Απρ.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1956-1959) κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας στο νησί.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η σημερινή επέτειος "αποτελεί ημέρα τιμής στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας και στους πεσόντες που δεν λύγισαν μπροστά στο ικρίωμα".
Αυτή η ημέρα, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα πρέπει να είναι ημέρα περίσκεψης και προβληματισμού. Κάποια στιγμή, πρόσθεσε, ο κυπριακός λαός και η πολιτική του ηγεσία, θα πρέπει να απαντήσουν, "γιατί οι αγώνες μας δεν έφεραν το αποτέλεσμα που θέλαμε". Θα πρέπει να απαντήσουν, είπε, "γιατί η κουτσουρεμένη ανεξαρτησία του 1960 δεν λειτούργησε και γιατί φτάσαμε στο φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή".
Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε ρεαλιστικά μία στρατηγική, "η οποία θα μας οδηγήσει στο εφικτό, το οποίο να στηρίζεται σε βασικές αρχές, στη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους".
Το πρωί τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, πανηγυρική δοξολογία για τη σημερινή επέτειο. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και σ' αυτήν παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του, τόνισε ότι η 1η του Απρίλη του 1955 υπήρξε το έναυσμα για μια παλλαϊκή ανάταση με καθολικό το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Αναφερόμενος στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι "μπορεί το σχέδιο Ανάν, ως ονοματολογία, να είναι νεκρό, όμως οι ξένοι απεργάζονται την αναβίωσή του".
Μετά τη δοξολογία εψάλη τρισάγιο στα "Φυλακισμένα Μνήματα" και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: