
Παίρνω τα πινέλα μου και βάφω.
Θα ρίξω και σκούρο και ανθρακί για να ταιριάζει με τη διάθεση των θλιμένων παιδιών.
Hit Counter
Ενας χωρος για ολους μας.
Με τον όρο Πάσχα αναφερόμαστε είτε στην εβδομάδα του Πάσχα μέχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, είτε στην περίοδο των 50 ημερών που ακολουθούν το Πάσχα, μέχρι την εορτή της πεντηκοστής ημέρας από του Πάσχα.
Η εορτή του Πάσχα, λόγω της σπουδαιότητός της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο 40 ημέρες πριν από αυτό (Μεγάλη Τεσσαρακοσστή, Τριώδιο) όσο και 50 ημέρες μετά (περίοδος Πεντηκοσταρίου). Οι ακολουθίες που τελούνται τότε έχουν αρχαιοπρέπεια (ανάγονται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού), κατάνυξη και λαμπρότητα, και περιγράφονται λεπτομερώς στο τυπικό της Εκκλησίας.
Ιστορία Εορτασμού του Πάσχα.
H πρώτη χριστιανική κοινότητα δεν περιείχε εορτές σε ετήσιο κύκλο. Αρχικά η ανάμνηση της Αναστάσεως του Χριστού εορταζόταν την Κυριακή ημέρα, ή «μία των Σαββάτων». Το Πάσχα μαζί με τη Πεντηκοστή ήταν οι πρώτες εορτές σε ετήσιο κύκλο που καθιερώθηκαν σταδιακά στην πρώτη χριστιανική εκκλησία κατά τον 2ο αιώνα. Ταυτόχρονα δε, με την εορτή άρχισε να τηρήται και η λεγόμενη Πασχαλινή νηστεία που σε κάθε τοπική εκκλησία είχε ορισμένο διαστημα ασκήσεως. Η εορτή, εν αρχή κατά άμεσο παραλληλισμό με το Ιουδαϊκό Πάσχα, τελείτο κάθε έτος στις 14 του μήνα Νισάν, δίνοντας όμως έμφαση στην σταύρωση τελικά, παρά στην Ανάσταση.
Οι τοπικές Χριστιανικές Εκκλησίες όμως σαν συνείδηση με τα χρόνια θέλησαν να διακόψουν αυτό τον παραλληλισμό, μεταθέτοντας τον εορτασμό αρχικά την πρώτη Κυριακή μετά τη 14η Νισάν. Κάθε τοπική εκκλησία εόρταζε με δικό της κριτήριο την ημερομηνία της εορτής του Πάσχα. Όμως γινόταν προσπάθεια ωστε να επιτευχθεί μια ενιαία ημερομηνία για όλες της εκκλησίες. Αυτό οδήγησε σε εντάσεις κάποιες τοπικές εκκλησίες ιδόως κατά τον 3ο αιώνα. Τελικά η Α΄ Οικουμενική σύνοδος αποφάσισε οριστικά για μια κοινή ημερομηνία τέλεσης του εορτασμού του Πάσχα, που τηρήται μέχρι σήμερα με μερικές παραλλαγές, απο κάποιες ομολογίες.
Σε χωρία από την Παλαιά Διαθήκη, φαίνεται ότι το Πάσχα ίσως είχε προέλευση πολύ παλαιότερη από την εποχή του Μωυσή καί της εξόδου από την Αίγυπτο.
Αρχικά το Πάσχα είναι μια οικογενειακή εορτή. Εορταζόταν νύχτα, στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, την 14η του μήνα abib (που ονομάστηκε Νισάν μετά την εξορία) με προσφορά στο νεαρού ζώου, χρονιάρικου, για να ευλογηθεί από το Θεό όλο το κοπάδι. Το σφάγιο ήταν αρνί ή κατσίκι, αρσενικό καί αρτιμελές (Εξ. 12:3-6), δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο του (Έξ. 12:46, Αρ. 9:12) ενώ το αίμα του ως ένδειξη προστασίας, το έβαζαν στην είσοδο κάθε σπιτιού (Εξ. 12:7,22). Οι μετέχοντες στο δείπνο ήταν ντυμένοι, έτοιμοι για ταξίδι (Έξ. 12:8-11).
Αυτά τα στοιχεία νομαδικής, οικογενειακής ζωής μας δείχνουν μια πολύ παλαιότερη προέλευση του Πάσχα, που θα μπορούσε να είναι η θυσία που ζήτησαν οι Ισραηλίτες από τον Φαραώ να πάνε να γιορτάσουν στην έρημο (Έξ. 3:18, 5:1 εξ). Παρ' όλα αυτά όμως, η έξοδος από την Αίγυπτο έδωσε στο Πάσχα την οριστική του σημασία.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Κύπρος:
Επέτειος απελευθερωτικού αγώνα 55-59
ΕRΤ3.GR
1 Απρ.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1956-1959) κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας στο νησί.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η σημερινή επέτειος "αποτελεί ημέρα τιμής στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας και στους πεσόντες που δεν λύγισαν μπροστά στο ικρίωμα".
Αυτή η ημέρα, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα πρέπει να είναι ημέρα περίσκεψης και προβληματισμού. Κάποια στιγμή, πρόσθεσε, ο κυπριακός λαός και η πολιτική του ηγεσία, θα πρέπει να απαντήσουν, "γιατί οι αγώνες μας δεν έφεραν το αποτέλεσμα που θέλαμε". Θα πρέπει να απαντήσουν, είπε, "γιατί η κουτσουρεμένη ανεξαρτησία του 1960 δεν λειτούργησε και γιατί φτάσαμε στο φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή".
Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε ρεαλιστικά μία στρατηγική, "η οποία θα μας οδηγήσει στο εφικτό, το οποίο να στηρίζεται σε βασικές αρχές, στη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους".
Το πρωί τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, πανηγυρική δοξολογία για τη σημερινή επέτειο. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και σ' αυτήν παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του, τόνισε ότι η 1η του Απρίλη του 1955 υπήρξε το έναυσμα για μια παλλαϊκή ανάταση με καθολικό το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Αναφερόμενος στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, ο κύριος Λυσσαρίδης είπε ότι "μπορεί το σχέδιο Ανάν, ως ονοματολογία, να είναι νεκρό, όμως οι ξένοι απεργάζονται την αναβίωσή του".
Μετά τη δοξολογία εψάλη τρισάγιο στα "Φυλακισμένα Μνήματα" και έγινε κατάθεση στεφάνων.